Vína řady
Scantianum


 

Řada Scantianum obsahuje vína, která jsou převážně jednoodrůdová. Jako Trebbiano, Vermentino a Viognier, nebo růžové a červené Sangiovese.

Řada Scantianum obsahuje vína, která jsou převážně jednoodrůdová. Jako Trebbiano, Vermentino a Viognier, nebo růžové a červené Sangiovese.


Vermentino
IGT


odrůda Vermentino 97 %, Sauvignon Blanc 3 %

teplota 10–12 °C


Světle žlutá slámová barva. Vyznačuje se květinovými a ovocnými tóny obohacenými o zajímavé minerální nuance. Na patře je rozhodně svěží a šťavnaté, vybavené příjemností a charakterem, s intenzivní ovocnou vůní, která zahrnuje citrusové plody. Má dobrou strukturu. Spárování: Naše Vermentino Toscano se hodí k různým kombinacím, od rybích předkrmů dále k hlavním chodům na bázi mořských plodů nebo bílého masa.



235


Viognier
IGT


odrůda Viognier 100 %

teplota 10–12 °C


Slámově žlutá barva s jiskrnými zelenkavými odlesky, nabízí elegantní aromatické tóny léčivých bylin a divokých květů na ovocném pozadí. Na patře je suché, správně měkké, se živou mineralitou a citrusovou svěžestí, díky níž je ochutnávka ještě příjemnější. Vynikající vytrvalost s jemnými nuancemi a střední strukturou. Párování: Viognier Toscana IGT je všestranný v kombinacích, od rybích předkrmů až po hlavní chod na bázi bílého masa.



235



Trebbiano
IGT


odrůda Trebbiano, Ansonica

teplota 10–12 °C


Slámově žlutá barva s nazelenalými odlesky.  Nabízí intenzivní a příjemné náznaky vůně bílých květů bezinky a ovoce (hruška, jablko) a aromatických bylin. Na patře je ovocné, oživené příjemnou a rozhodnou svěží notou podtrženou krásnou minerálností. Suché, středně tělnaté, perzistentní a nakonec mizí až k neutrálním tónům. Párování: hodí se k lehkým předkrmům, zelenině a k druhým chodům s rybami a bílým masem.



195




Rosato
IGT


odrůda Sangiovese 50 %, Ciliegiolo 50 %

teplota 14 °C


Zajímavé, jasné a plné - jako růže. Po nádechu vyznačuje tóny divokých bobulovin, lesních jahod a malin na elegantně květinovém pozadí červené růže. Na patře je podmanivé s ovocnou povahou, oživenou čerstvostí a chutí, která vás zve k ochutnávce a příjemnému pití. Lze cítit po delší dobu ovocné a minerální tóny. Párování: Toscana IGT Rosato Scantianum je perfektní k uzeným masovým předkrmům, prvními chody s masovými omáčkami, druhými chody na bázi bílého masa nebo rybí polévky.



195


Sangiovese
IGT


odrůda Sangiovese 85 %, Alicante 5 %, Ciliegiolo 5 %, Merlot 5 %

teplota 16 °C


Hluboká rubínová barva, má sladkou a příjemnou vůni charakteristicky svěží, vínovou a ovocnou vůní s švestkami, borůvkami a ostružinami na pozadí kořenitých tónů. Šťavnatá a středně strukturované, je suché, hladké, dobře vyvážené s jemnou svěží notou a kulatými taniny. Ve finále má dobrou délku a vynikající čistotu a charakter. Párování: perfektní s předkrmy na bázi salámů, s hlavními chody všech druhů červených mas.



195


Založeno 1972

V krajině vína Morellino di Scansano

Vinařství Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano bylo založeno ve Scansanu v provincii Grosseto v roce 1972 a dnes sdružuje 160 členů. Produkce tohoto vinařství je zaměřena na odrůdu Morellino di Scansano, nejtypičtější víno v toskánské přímořské podoblasti Maremma. Díky 600 hektarům vinic, které patří našim členům, můžeme nabídnout několik druhů zpracování Morellina, což je důkazem jeho všestrannosti.

Název Morellino di Scansano pochází z přezdívky dané místnímu klonu Sangiovese, který se vyznačuje svojí charakteristikou místního teroáru a má velmi malé bobule. DOC Morellino di Scansano se zrodilo v roce 1978 a naše vinařství bylo jeho propagátorem.

V roce 2007 získala značka Morellino di Scansano certifikát zaručeného a kontrolovaného původu - Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).


O víně

Naše odrůdy

Sangiovese

Sangiovese je jedním z nejdůležitějších italských červených hroznů. Klon, který se obvykle vyskytuje v naší oblasti Maremmy, se nazývá Morellino. Sangiovese, jako odrůda, roste také v zahraničí, například v Kalifornii nebo Argentině. Jeho původ je velmi starodávný a pravděpodobně je již znali Etruskové.

Ciliegiolo

Jeho původ je nejistý. Podle některých pramenů bylo do Toskánska dopraveno ze Španělska poutníky vracejícími se ze Santiaga del Compostela. Novější studie uvádějí, že pochází z Itálie a mohlo by být otcem Sangiovese. Kdysi bylo velmi populární hrozny mísit se Sangiovese, ale v poslední době je čím dál častěji používané na bázi jednoodrůdového vína nebo jako hlavní složka směsi.

Vermentino

Dokonce i Vermentino je kořeny stále kontroverzní, možná pochází ze Španělska nebo z Francie. Jisté je, že se dostalo do Itálie před staletími a nyní je běžné v severní Sardinii, na pobřeží Ligurie a Toskánska, od Apenin po Maremmu. Díky blízkosti moře dává tato réva vínu krásné a pikantní tóny.

Alicante

Tato odrůda je původem z Francie, byla vytvořena Henri Bouschettem, který křížil Grenache s Petit Bouschet. Výsledkem je velmi bohatá réva, která může být použita samostatně nebo k obohacení směsi s jinou odrůdou. Obvykle se vyskytuje ve Francii a ve Španělsku. V oblasti Maremma se již dlouho používá v kupáži se Sangiovese. Samozřejmě také v Morellino di Scansano.


Kontakt

tel.: +420 605 382 289 | e-mail: info@vinofermata.cz

Vino Fermata
Vinohrady


Ondříčkova 4
Praha 3–Vinohrady

Otevírací doba:
PO–NE: 16:00–21:00

Vino Fermata
Kobylisy


Třeboradická 29
Praha 8–Kobylisy

Otevírací doba:
PO–PÁ: 16:00–20:00

Fakturační údaje: Vino Fermata s.r.o. | Veleňská 722/2, 182 00 Praha 8 - Kobylisy | IČO: 14376563